Yssyk Kol…A tonal

Majus 29

 

Hajnalban elrohanok fosni!

Aztan reggel egy ujjabb adag… Mindennek ellenere az allapotom gyorsan javul.

A tegnapi osszetuzesnek, mara mar nyoma sincs. Csodalkozom is kicsit a Francia paron.Ok reggel  mindjart azzal kezdik, hogy mi egy  jo csapat vagyunk, mi harman egyutt vagyunk… Nem mondom nekik, de nagyon jol esik a dolog. Matheiu elnezest ker  a tegnapi viselkedeseert. A magm reszerol, termeszetesen hasonlo keppen cselekszem!

Csendesen keszulodunk. Ma talan lesz lehetosegem uszni a toban, bar az ido egyenlore eleg felhosnek mutatkozik

Utkozben talaunk egy kis patakot az utmenten. Kihasznaljuk az alkalmat, megmosakszunk. Egy kivancsi  oreg pasztor ,a kutyajaval odajon, beszelgetest kezdemenyez.Ez most ebben a helyzetben, nem a legalkalmasabb, de  megsem zavar. Gyors tisztalkodas fog es ruhamosas. Az oreg elmondja hogy a mult heten latott ket masik biciklist, talan franciakat. Megallapitjuk hogy valoszinuleg azok a franciak lehettek, akikkel Koppekben talakoztun, hiszen ok is erre jottek.

Par kilometer utan a megkozelitoleg 220km hosszu,100-120km szeles Yssyk Kol to egy resze  mar tisztan kivehetove valik. Kristalytiszta kek helyenkent turkizes szinu viz.

Vigyorogva kerdezem akarnak e uszni, hiszen Ok akartak mindenaron  Bishkek helyett a to fele jonni,Kazakhsztanbol, eppen azert hogy uszhassanak. Egyikuk sem akar uszni.. Tul hideg van mondjak. En viszont szeretnek. Nem okoz gondot talalni egy partszakaszt ,mindjart az elso adando alkalommal. A licra bringasnadragom a csomagok tetejen szarad,es nincs rajtam alsonadrag.Finoman kozlom Sandrinneval a dolgot.Tapintatosan felrevonulnak Mathieuvel egy tavolabbi pontra. A kora delelotti orakban mind a levego mind a to homerseklete egyarant valoban hideg. A vizbe jutast pedig eleg meretes kovek nehezitik amik valami algaszeru csuszos takonnyal vannak boritva.A to enyhen hullamzik. ossze vissza benazok, azert vegul is megis csak bejutok a toba felszerelesemet a partmenti koveken hatrahagyva, anyaszult meztelenul.

Par perc uszkalas utan kikaszalodtam a vizbol,es vigyorogva elegedetten tertem vissza.

Hamarosan tovabb folytattuk a kerekezest.A latkepet egesz nap az Yssyk Kol uralta jobbrol

Ballrol pedig a legkulonbozobb meretu hegyek latszottak.

Picture greg 102

A mai napon nem vagyok beszelgetos hangulatban senkivel.beleertve a franciakat is. Hol lemaradtam hol elhuztam  toluk. Kora deutantol szinte egybefuggo gyonyoru homokkal boritott strandok, illetve cask a puszta topart.A tulparton , a lathataron, a tavolban hatalmas havas hegycsucsok magasodnak a to fole, kulonleges kontrasztot alkotva.Minden csendes es bekes.A turistaszezon meg nem kezdodott meg.Nehol munkasok epitik  renovaljak a szalloda epuleteket epitik a jurtakat.

hotel rebuilding  yurt installation

A  delutani nap erosen szorja fenyet Matheiu rakerdez szeretnek e ismet uszni,mondom ha talalunk egy igazan alkalmas helyet mindenkeppen. O pedig mar teker is le a partra egy kis folduton..Egy csodalatos szinte feheren szikrazo forro homokkal boritott partra bukkanunk. Az enyhen fodrozodo viz szine pedig mint a Carib Szigeteken….Letamasztom a vasat egy parti fahoz es mar vetkozunk is az uszkalashoz

A langolo parti homok,a forro levego izzasaa kristalytiszta huvos to szemetgyonyorkodteto kepet alkot a parttol alig 100 meterre huzodo kanyonos hegylanctol a tulparti hegyekrol pedig mar korabban beszeltem…

Picture greg 098 

Azonnal berohanok a csoba es mar csobbanok is a huvos vizben,ami kellemesen husiti a felhevult testem.

Picture greg 110 

A franciak tovabbra is a parton vizsgalgatjak ovatosan a viz homersekletet.Ugy dontenek hogy ez nekik tul hideg. Bokaig allnak a vizben En a magma reszerol egy jo orat uszkalok.a tobbiek addig mosnak es a parton heveresznek.

Lassan ideje tovabb induni.

Picture greg 087 Picture greg 099

A hangulat kisse fagyos, foleg hogy enyhe celzast tettem Matheiu puhanysagara persze viccesen, mar ami a hideg vizet illeti.A to partjan lepten nyomon kissebb nagyobb telepuleseken haladunk at.Neha csokit neha sajtot,uditot friss zoldseget veszuk a helyi kiskozertekben,ahol a valasztek egy 20 evvel ezelotti falusi Magyar vegyesboltot idez.

Kozben igen megkedveltem a szovjet tipusu masfel literes pille palackos, malna, mango, szamoca, oszibarack, es egyeb “mu izu” uditoket, amik csk szinezeket es cukrot tartalmaztak de elenken emlekeztettek gyermekkorom szensavas borzadajaira…(ertsd: malnaszorp, jaffa, markamalna. stb) Egyebkent az import kicsit dragabb orosz csokik rendkivul finomak,(hasnloak mint a boci vagy milka) de az olcso torok csokik nemelyike borzasztoan szar minosegu.Tovabbra is lepten nyomon lovasokkal talakozunk,

Picture greg 064 The Kyrgyz shepard

a 3 eves kisfiutol,aki meg bizonytalanul ul a nyeregben es a lovat, az apja vezet kantarszaron a 80 eves tradicionalis Kirgiz kalapot viselo aggastyanig aki meg mindig peckesen ul a nyeregben.De talakoztam egy teljes cowboy felszerelesben feszito arcal is.

A fouton meglehetosen keves szamu auto kozlekedik

Sovijet car лада

 azok is nagyreszben,osregi Zaporozsecek Moszkvicsok Volgak Izsek es Ladak legkulonfelebb valtozatai. Nyugati markak kozul leginkabb nepszeru a legalabb 20-25 eves  Audi 80, es 100 asok.

Ezen a napon elokerult 3 het utan az Mp-3.-om a rg nem hallott jo zene kellemesen hatott

Utkozben maig allo, kozteri Lenin szobrok, hosi szovjet emlekmuvek, es voros csillagos marvanytalpazatra emelt pancelosok mellett haladunk el. A Szovjetunio emlekei,  a legtobb nagyobb telepulesen maig megtalahatoak.

kozteri Lenin szobor  БТР-80

Mindekozben Matheiu lathatoan egyre idegesebb lett, aminek az oka az volt,hogy nem talata a terkepen “egyeb alsobbrendu utkent” feltuntetett  bekoto utat Narnin fele.A magma reszerol megjegyeztem ,hogy kb 5 km el ezelott mar elhagytuk, utjeljo tabla persze nuku,es ami csupan egy foldut volt murvaval leszorva. De akkor sem hitt nekem. Rakrdeztem,hogy ha ez a 3 meter szeles “kivallo minosegu” aszfaltcsik tele katyukkal a fout, a terkepen vastag pirossal jelolve szerinte hogy nez ki itt egy  vekony sargaval jelzett “egyeb ut”? Mathieu egyre morozusabb lett de tovabb bizonygatta hogy meg fogja talani.Rahagytam.

Ezen az esten a sivatagos hegyek kozott egy kiszaradt folyomeder menten utottunk tabort mivel a bekotout nem volt sehol.

Csendben fogyasztom a vacsoramat ezen az esten senki sem szol a masikhoz.

Napi tav: 91 km

 

 

 

 

 

 

Advertisements
This entry was posted in Kirgizisztan. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s