Surlodasok

Majus 28

6:30 hetagra sut a nap

A hatalmas, zoldello, friss illatu, harmatos repcefold kellos kozepen ebredek. Homalyosan emlekszem, hogy a szomszedos satorban Sandrinne es Matheiu mar fel otkor fent voltak es beszelgettek. Jelenleg minden csendes .  Mostanra  minden bizonnyal visszaaludtak. Kikecmergek a satorbol, szaz metert csortetek a suru, korareggeli harmattol nedves novenytakaroban, hogy aztan meghalalva a kellemes ejjeli pihenest, egy nagy adag elsoosztalyu guanoval gazdagitsam a termofoldet.

A novenyzet meglehetosen jol takar. Ebben a tavolsagban derekmagassagbol, meg a satrainkat is alig latni. Mire visszakullogok a taborhelyre. Matheiu mar ebredezik.Szinte felalomban rutinbol kesziti a reggeli betevo feketet. Miutan akkuratusan bekortyoltuk az ebreszto nedut, rajta a sor illemhelyet keresni ! Sandrrineval  mindketten hangosan rohogve biztatjuk,  es  kiabalunk utana, hogy menjen meg tavolabb mert meg siman latszik, mialatt gyalogol. Azonban miutan neki keszulodott az atrakcionak, inmar teljesen eltunt a novenyzetben. Dolga vegeztevel,elegedett fejjel  mosolyogva erkezik vissza satrainkhoz.

Ezutan kozos erovel egy darab drot fogo es csavarok segitsegevel nekiallunk megjavitani a tegnap tonkrement a turazsakom felfuggeszteset,tiz perces melo, am ezuttal atombiztosra sikerul.

Kb 30 km megtetele utan, elerjuk Karakolt, ami a region fovarosa…Nem kulonosebben  lep meg a dolog,Karakol nem igazan ugy fest mint egy fovaros. Ez a kicsit lepukkant es baratsagtalan hangulatu, szurke, a  szovjet idoket idezo  videki telepules. A franciak az elso utbaeso penzvaltonal bevaltjak az osszes penzuket, en a magam reszerol inkabb kicsit korulnezek. A kovetkezo sarkon mar messze job a valtasi arany, beljebb pedig tovabb emelkedik. Visszamegyek mondom az infot Matheiunek, akit nem kulonosebben hat meg a dolog, raadasul eleg ingerult hangnemben valaszol. En egy vallranditassal elintezm az o dolga… . Valtok penzt inmar a legjobb aranyban, valamint, veszek ki az ATM bol is valamennyi kezpenzt, ki tudja mikor talalok legkozelebb…

Majd visszatekerek a talalkozasi pontra. Egy szupermarketben feltoltjuk a keszleteket. Magamban megallapitom, hogy az arak egy picit alacsonyabbak, mint Kazakhsztanban, bar nem szamottevoen.

Van internet caffe a varosban, osszesen 3 darab szamitogeppel, 30 som orankent.  Annyira lassu, hogy fel ora alatt 5 emilt tudok osszesen megnyitni, es ebbol is csak kettore valaszolni. Ezalatt a franciak orkodnek a felszereles felett. Aztan a kovetkezo fel orara cserelunk. Nekik osszesen egy valasz sikerult. Mindekozben az internet place elott, egy fa arnyekaban, egy liter kefirt, friss kenyeret, sajtot es uborkat tolok az agyamba.

Kozben megfigyelem, hogy a helyi lanyok, kicsit lengebben oltozottek mint az eddigi kis falvakban.Pl miniszoknyat, topot feszulos, nadragokat hordank.Annak ellenere hogy az osszlakossagon belul a muszlimok aranya allitolag 85% csadort vagy egbyeb muszlim kelleket szinte sehol sem latni. Az oltozkodesi kultura teljesen mint Europaban…Gondolom ez a ”nagyvarosi” tendencia a vilagon mindenhol elofordul.

.A helyi piacon megprobalok egy “standet” vadaszni a bringamhoz, mert eddig mar ketto mondta fel a szolgalatot. a legutobbi amit Almatiban vettem, ma tort el. Egyszeruen nem birta a terhelest. Igy ha megallok, nem tudom egyenesen letamasztani a bringat, le kell fektetnem a folder, vagy keresnem kell egy oszlopot esetleg fala,t vagy akarmit aminek nekitamaszthatom.A franciak pumpa utan kutatnak ugyan itt mert az oveket meg Almatyban valaki trombitanak nezte…es megfujta…

Eleg meleg van. Egy  nagyobb aruhaz elott,egy arnyekos reszen ucsorgunk, fagyit veszek a tobbieknek, ok pedig uditore invitalnak.

Delutan van. Megbeszeljuk, hogy ma nem megyunk sokat  mert senkinek sincs kedve hozza, par km utan a varostol fogunk alkalmas keresni helyet az estere.Az ittalvas szoba se johet annyira nyomaszto es baraztsagtalan a hely.

Ma del ota folyamatosan surlodunk Matheiuvel.

Aztan delutan, miutan elhagyjuk Karakolt, kicsit osszekapunk. Szoparbaj. Mindketten durrogunk tekeres kozben. Mindannyian faradtak vagyunk. Az az 5-6 tomeny ora amit a varosban toltottunk mindenkit lemeritett. Raadasul hanyingerrel emelygessel kuszkodom.Egy  kis faluban vizet vetelezunk.

Бирлик Picture greg 074

Tobb tokeletesen alkalmas szallashelyet is javaslok, de Matheiunek egyik sem fele meg, kulonbozo okokbol. Mindekozben tellik az ido, az idojaras pedig egyre morozusabb kepet mutat. Mintegy huen tukrozve hangulatomat. Ahogy az Yssak Kol tohoz kozeledve delnyuhat fele haladunk,akora esti egen, a hegyek iranyabol, delkelet felol, sotet fellegek gyulekeznek .

Egyre komolyabban mergelodom magamban. Vegul is este fel nyolc korul, az elozetesen megbeszelt ido utan mintegy 4 oraval, Talalok egy kis erdot, ami tokeletesnek latszik, jobbkez fele.

Matheiu ram sem bagozik, langolo arcal ,ballra lehajt egy kis foldutra. Sanndrinne kerdon nez ram ,megvonom a vallam,kis hezitalas utan a lany koveti ot.

En csak csovalom a fejem, majd kis ido mulva komotosan en is megindulok a folduton kovetve a kis patak sodorvonalat.

2 Km tekeres utan talalom meg Mathieut. A patak parton uldogelve lehorgasztott fovel cigarettazik . Sandrinne a nyeregbol kerdon nezi urat. Kisse tavolabb egy dombon ugy 300 meterre tavolabb egy meheszet latszik egy Moszkvicsal megerositve …

Matheiu egy fejbiccentessel jelez a meheszet fele.majd rakerdez: -Most mi legyen? Nyugott hangon valaszolom, hogyha az oszinte velemenyemre kivancsi, ez a hely az o valasztasa volt, eddig a delutan folyaman, o valogatott a helyek kozott neki egyik sem felet meg…. Ez a hely, azonban  mindkozul a legalkalmatlanabb…Es annak ellenere, hogy a talaj egyenetlen, alig van takaras,  raadasul a meheszet alig parszaz meterre engem nem kulonosebben zavar. A nap feloran belul ugyis lenyugszik a vihar pedig barmelyik ercben megerkezhet. Magam reszerol  a fout kozepenek kivetelevel barhol elalszom. Amugy sincs tobb vesztegetni valo idonk. Ebben maradunk… A korulmenyekhez kepest megkeresem a legjobb poziciot a satramnak,Matheiu is igy cselekszik. Hulla faradtan, csupan 62 Km utan, vacsoran elkul terek nyugovora,most valahogy nem vagyok ehes….

 

 

Advertisements
This entry was posted in Kirgizisztan. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s