Elso nap Kirgizisztanban

 

 

  Kyrgyzstan_Topography

 

Majus 27

Csendesen siklunk a szemetgyonyorkodtetoen zold kornyezetben. Elvezem ahogyan arcomat, lagyan simitja a lanyha szello. Moslyogva szemlelem, ahogy a mellettem halado tarsaim hajat lagyan borzolja az enyhe menetszel… A  idilli tajat, jobbrol magas hegyek, havas csucsok uraljak. Az eg ragyogo kek szinben pompazik. Csupan imitt-amott, szorvanyosan latszik, egy-egy kissebb -nagyobb fodrozodo baranyfelho. Balkez felol, zoldello, frissen sarjado szepen gondozott mezogazdasagi teruletek virulnak .

Az ut menten egy Kirgiz parasztember kapalgatja kis haztalyi vetemenyeset.

Csillogo szoru hatas lova, nem sokkal tavolabb egy juharfahoz  kotve, bekesen legeleszik, felnyergelve, felszerszamozva, nehany meterre gazdajatol.

A foutat mintket oldalon oreg fak, szegelyezik torzsruk szepen feherre meszelve, lombkoronajuk elenken zoldbe burkolozva,amibol mindenhonnan vidam madarfutty hallik, igy jelezven, immar Kirgisztanba is megerkezett a tavasz…

Picture greg 072 

Bar az ut minosege a Szovjet idoket idezi oriasi katyuk mindenhol ez megsem zavar a gondtalan haladasban…..

Ma is Koran keltem. Az az eros satorszaggato szel, ami az ejszakat jellemezte, reggelre megenyhult ,azonban alevego homerseklete tovabbra is eleg hideg volt. Ezen a reggelen a huvos ido elenere is megfurodtem, a jeghideg sebes sodrasu patakban, amit talan a korott, huzodo magas hegyek, ho olvadeka taplal. Csakugy mint tegnap este…Hiszen okkulva a tapasztalatokbol, ki tudja mikor lesz ujra lehetosegem megmartozni.

Egy KV utan osszepakoltuk a felszerelest, Mindharom gepet atoltam a patak sekelyebb reszen a tulpartra ,mialatt a tobbiek keszittek par fotot, a vadviragos mezon mintegy parszaz meterrel tavolabb….

Aa viz meg mindig fagyos alig erztem a labfejem. ahogy lepkedtem a csuszos laposra csiszolodot koveken, amik a feneken szereteszet hevertek…

Az elso nehany kilometeren, az ut meredeken vezet felfele, be a hegyek koze. Egyszerre egy piros feherre festett sorompo allta utunkat.ami egy vamhazfele epulethez tartozott A sorompo or gondoltam valami  onkentes hataror,egy idosebb Kirgiz, aki tereptarka kabatojahoz  civil szovetnadragot, es felcipot viselt.

Ellentmondast nem turo stilusban, hatarozott hangon kerte el az utlevelunket.Amig az utiokmanyomat probaltam kibanyaszni,a derekamra erositett irattartobol valahogy kirantottam egy kotegnyi ugy 9000 Kazakh Tenget, am hangtalanul a folder hullott, kozvetlenul mogem. Nem vettem eszre.Az idos sorompokezelo viszont igen. Figyelmeztett a dologra. Azonnal tudtam mirol van szo. Halasan megkszontem neki. A tarsaim szorosan mellettem alltak, Matheiuhoz fordultam. Kerdezem mit gondol. Talan adnom kellene neki parszaz Tenget ,az oregnek, amiert ennyire becsuletesen viselkedett. Siman le is nyulhatta volna az osszeget. Ekkor mar nyultam is a penztarcam utan, de Matheiu megallitott. Nem szukseges.. mondta csondesen…Talan igy lesz a legjobb…Meg egyszer megkoszontem a kedvesseget a joembernek .Lathatoan az ut, a sorompo utan kozvetlenul, ketteagazott. Mathieu az utiranyrol erdeklodott. Az oreg keszsegesen mutatta, csak elore. Tovabb kerekeztunk zotykolodve, a poros katyuszaggatta uton.

Tелефон.

Az elso 70 Km-t Kirgizisztanban,  valami eszmeletlen szar minosegu uton razkodtuk vegig amit szerintem valamikor 1927 ben ujuthattak fel utoljara a Szovjet Kommonista Part Elso Titkaranak rendeletere.  Ez persze hegymenetben meg rendben is volna, de lejton lefele kissebb eletveszely. A koves, katyus, szeretszert toredezett, aszfalt, beton ,ko, kavics, murva, fold vagy mittudomen eppen mikor melyik jobbara toldozott foldozott, tipusu ut burkolaton…

the road

A taj korotyunk elterulo szepsege, es sokszinusege, azonban mindnyajunkat bosegesen karpotolt az  igencsk eros razkodasert. Mindekozben, hosszu orakat tepelodtem.Valojaban  furdalt a lelkiismeret, talan meg is adnom kellet volna valamit annak a joembernek…Csak valami 200 tenget…Basszus…Ez ko gaz…Megfogadom, hogy a kovetkezo alkalommal, ha egyatalan meg lesz valaha ilyen, mindenkeppen igy fogok cselekedni!

A nap magasan allt es igen erosen egetett a hegyek birodalmaban.Minden elenk sotetzoldben pompazott, amit a napszemuvegem lencsejen keresztul szemlelve, meg durvabban kontrasztos kepet alkotott, es meg igy is szinte vakitoan vilagos volt.

Talakoztunk a delelott folyaman egy csapat nomad lovaspasztorral, akik szivesen pozoltak a kamerak kereszttuzeben. 

                             

Kyrgyz tribes horsemen kirgiz lovasok

Aztan egy  patakparton tizoraizunk teat, kekszet valamint nemi sajtot.  Epp, hogy befelyeztuk a kajat, egy kislibazold, kombi “ezerkettes zsiga” vagodott be a bicajok ele.Eletveszelyesen kozel, majdnem lesodorva Sandrinnet az utrol, aki eppen a kerekpaja oldaltaskajaba probalta beletuszkolni a fogmoso felszereleset.

A ladabol, 5, lathatoan enyhen illuminalt, Kirgiz arc pattant ki ,akik baratsagosan kezetrazva,hangosan udvozoltek minket Kirgizisztanban. Gyors fenykepezkedes a mobiltelefonjukkal, es szamomra egy kicsit hosszura nyult beszelgetes utan, mi erezhetoen tartzkodoan, bar baratsagosan ,ok pedig a legkevesbe sem  tartozkodoan de rendkivul baratsagosan viselkedtek… Vegul a zsiga utasai hosszas kezrazos ceremonialis bucsuzkodas utan, minden problema nelkul  a kocsiba pattanva tovabbindulnak egy ”rendorkanyart” vegrehajtva, igen nagy sebesseggel,  porozva  az ellenkezo iranyba.

Hat igen…vidam fickok jegyeztuk meg ….kedves fogadtatas…

 

A videki Kirgiz tajon, mindenhol, nagy szamban, lepten nyomon, lovas pasztorokat latni, akik felugyelik, terelgetik a nyajaikat. Keresztul a  zoldello legelokon, hegyeken fennsikokon, volgyeken. A helyiek rendkivul baratsagosak, mindenhol szobaelegyednek velunk,meg ha komoly parbeszedre, -a nyelvi hianyossagok miatt- nincs is mod. Azert konnyen megertetem magmat, azzal a kis orosszal, amit az elmult hetekben felszedtem. Nehany fiatal Kirgiz, pedig neha egy kicsit beszel angolul … Csak ugy mint Kazakhstanban,  itt is, mindenhol, es mindenki, aki kerdezi, tudja hogy hol van ”Vengrija”. Valamint, hogy a fovarosa Budapest, es kik is azok  a “Vengerek” Nem tudom, valahogy,erezhetoen szeretnek minket errefele.  Mindenhol buszken valaszolok erre a kerdesre!

A delutani orakban elerjuk az elso nagyobb telepulest, Tup- ot az Issyk Kol nevu totol nehany  kilometerre keletre . Mivel egy kanyi Kirgiz buznyakunk sincs, megprobalunk valahol penzt valtani. Korbekerdezek.A varoska helyi bankja, mara mar zarva, de a megtudom,hogy a boltban valtanak Kirgiz Som-ot. Igaz  mint kiderul nagyon szar itt az “exchange rate”. Meg Almatibol emlexem kb 0,3 a valtasi arany, ezert egy masik magazinban is probalkozom.A kis kozertben, az elado, egy picivel jobbvaltasi aranyt  kinal. Ezer Tengeert 270 Som-ot kapok. Mas esely nem leven, belemegyek, ezen kivul adok kolcson Sandrinnak es Matheiunek, szaz Kirgizt, hogy ne vesztegessunk el tul sok penzt , ezen alacsony arfolyamon. Majd holnap  Karakolban visszakapom.

Mindannyian vasarolunk nemi “friss” kajat. A franciak termeszetesen egy darab sajtot is raadaskent

A varostol mintegy 15 km re, egy hatalmas repcetabla kellos kozepen allitjuk fel a satrakat, egyeb alkalmas hely hianyaban. A nap teljesen leegette a szabadon levo arcomat. A bringa oldaltaskajat rogzito masodik kampo, nem birta a terhelest.

Estere  megadta magat.egyszeruen fossa tort. Hiaba a szar kinai  minoseg, nem birta a meg szarabb  Kirgiz utakat…

 85 km eppen eleg mara hegyes, volgyes, fokent iszonyat minosegu uton …

Kyrgyztan

 

 

 

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s