A hataratlepes

Majus 12 Hetfo
A vasarnapot pihenessel  bringajavitassal es a keszletek potlasaval toltom Korgasban ami mar egyatalan nem kinai jellegu varos sookal inkabb a vot szovjet tagkoztarsasagot kazahsztant idezi mar csak elvetve latni kinaiakat es kinai szot az orosz a varos meghatarozo nyelve.
Azert az uzletek kinalata es az arak alacsony volta erzekelteti ,hogy egyenlore kinaban vagyok. Valtottam penzt egy helyi arcnal kicsit bizalmatlanul adtam ki az utolso 100yuanomat 1700Kazakh tenge  amit kapok erte elozetesen megneztem az arfolyamot ez rendben van Alaposan megvizsgalom a penzt nem mintha lattam volna ezelott ilyet….
Hetfon koran indulok reggelizem egy utolso kinait aztan nekivagok a hataratlepesnek
Korgas Chinese side,Kazakh border
Kicsit sok az ember de eszreveszek egy kaput kulfoldieknek fenttartva az utlevelemmel minden rendben kerdezgetnek kicsit a kinai hatarorok aztan elhelyezik a kilepteto belyegzolenyomato az utikomanyomban.
Kierve az epuletbol  rengeteg ember es minibusz sorakozik a rampa elott ezzel nem foglalkozom,hanem egyenesen megprobalok attekerni de egy gepkarabelyal felfegyverzett rohamsisakos kinai visszafordit mielott par metert megtettem volna.Tanacstalanul acsorgok kicsit
Nagy nehezen megtudom, hogy csak a varakozo minibuszok egyikevel lephetem at a  Kazakh hatart.mivel egy kazakh holgy aki beszel angolul es szinten buszra var elmagyarazza a szitut

 Megtudom az arat 20yuan fejenkent oriasi biznisz….a soforoknek vagy talan az allamnak..csupan 800 meter a senki foldje a kinai es a kazakh oldal kozott.Orak telnek el mert nem talaok szabad teherautot.Kozben meglatok ket kulfoldit amint a bringajukat egy merges Kazakh sofor ledobja a minibusz hatuljabol.Odalepek kicsit idegesek torve beszelik az angolt.Kiderul egy francia par Sandrine es Mathiue vietnamon taifoldon es laoszon keresztul jottek kinaba 3000 km van mogottuk.megbeszeljuk egy darabig eggyutt megyunk tovabb.Rendkivul  baratsagosak…
A sofor 100 dollart akart legombolni roluk persze nem fizettek…Beszelgetesbe elegyedunk tanakodunk,mi legyen egyenkent megyunk  hataror tisztet keresni hogy segitsen.toketlenkednek  hiaba a kazakh soforok horror arat kernek Telnek az orak  kozben ebedszunet ket oran keresztul megall az elet ugy 6-7 ora elteltevel berontok az irodaba es keresem az  legmagasabb beosztasut isztet az atkelon. Hivatalos panaszt kivanok tenni!
A tiszt kicsit megszeppen majd keri hogy kovessem felpakol minket egy ikaruszra a bringakkal egyutt megkerdezem tole az arat megnyugtat ne aggodjak a sofornel kell fizetni..huh ez jo.. ujjab masfel ora varakozas mire vegre megindul a busz 20 yuan semmi tobb.
Vegephetunk a Kazakh oldalon gyors es baratsagos ellenorzes a kutya korbeszimatolMajd 8-9 ora elteltevel du negy korul atlepjuk a hatart
Meg 4 ora sotetedesig itt 8 kor megy le a nap 2 oraval kozelebb kerulem Europahoz.
Hhetetlen meg 20 km sem hagytam magam mogott a novenyzet maris teljesen mas mindenutt eros fu es fak adnak husito arnyekot a falvak pedig szinte europaiak..Hiaba mindenutt a volt Szovjetunio nyomait fedezem fel.kicsit olyan mint otthon 20 evvel ezelott a szel pedig a tavasz friss illatat hozza felem…..
KAZAK-W1
 Az uton  meg nehany chek point hatarorokkel es szogesdrottal.de baratsagos szolgalati szemelyekkel A helyiek is.mindenhol baratsagosan koszontenek oroszul a Kazakhok Drasztvujtye! At kuda?- Vengrija! hangzik a valasz .Budapest? Da! ja zsivu vgoragye Budapest:) jon elo az altalanos iskolai orosz..
Keresunk egy Magazint.(bolt) sajtot kenyeret  kaukazusi kefirtes mezespuszedlit  vasarolok farkas ehesek vagyunk mindannyian .
50 Km tekerunk egy erdosszakaszon talalunk alkalmas helyet a satraknak.
1st night in Kazahstan
kicsit sok a szunyog….
Advertisements
This entry was posted in Kazakhstan. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s