Katonak a Pakisztani hataron

Katonak

India Eszaki reszen, a pakisztani, kinai hatar kozeleben, Kashmir tartomanyban rengeteg katonai bazis talalhato.Tobb mint telepules. Kozvetlenul a fo kozlekedesi utvonalak mellett, amik egyben hadi felvonulasi utak is. Ezert telen- nyaron jol jarhatoan tartja oket az indiai hadsereg, bar helyenkent euopai szemmel felelmetesek a hegyi utak. Nehol kilometer mely szakadekok mindenfele korlat vagy egyeb vedelmet szolgalo berendezes nelkul.Helyenkent az aszfalt is hianyzik ….

Ettol fuggetlenul lepten nyomon katonai menetoszlopokkal  ,maganyosan szaguldozo maruti vagy nissan tipusu katonai terepjaroval, teherautoval, vagy civil de a hadsereg reszere uzemanyagot es egyeb hasznos targyakat szallito tehergepkocsikkal talalkozni. Elkepeszto az anyagi technikai eszkozok szama es sokszinusege pl a teherautok hatalmas mennyisege.

Az egbolton sokszor helikopterek cikaznak vagy hatalmas C 130 as szallito repulok haladnak meghatarozott celjuk fele.

Delhi es Srinagar kozott tapasztaltam,hogy egyes rendori erok meg az angol gyarmati idokbol itt maradt Lee-Enfield .303 ismetlopuskaval vagy a masodik vilaghaborut idezo Steen oldaltaras gepisztollyal vannak felszerelve. Mint kesobb kiderult ez utobbi altalanos az indiai rendorseg altisztjeinel. Ez elso latasra szinte nevetsegesnek hatott… Aztan elgondolkoztam Az a “szerencses” ficko akit egy ilyen osdi mordallyal jo 1000m rol egy jol iranyzott lovessel, ugy az also szele kozepe tajekan hasba akasztanak, na az biztosan nem vesz tobb tartos tejet.. De lattam egyeb haborus relikvianak szamito fegyvert is pl a hires Bren golyoszorot amit a felul elhelyezett .303 (7,62 NATO) urmeretu ,20 loszeres tarjaval  a hadsereg rajfegyverkent hasznal teherautok kibuvonyiasara szerelve. Meg persze objektumvedelmi egyverket is.(azert ezzel is szepen lehet osztani)

Erdekes volt tapasztalni hogy sok rendor tartalek loszer oldlfegyver es egyeb kenyszerito eszkoz (pl: gumibot bilincs) nelkul, egyetlen, a geppisztolyban vagy a puskaban elhelyezett tarral teljesit szolgalatot.

 Az egyenruhazat legalabb anyira sokretu mint a fegyverzet .A rendoroke khaki szinu a katonake tereptarka.

A katonak egyeni fegyverket altalaban valamilyen gepkarabely valtozatot viselnek. Erdekes volt latni hogy egy szolgalati korzetben vagy alakulatnal kb. 7-8 kulonbozo tipusu kezifegyvert lehet ossze szamolni. Ezek kulonbozo indiai, kinai, orosz ,brit, belga  gepkarabelyok geppiztolyok. Csak AK valtozatbol volt legalabb 4-5fajta,  minimum harom kulonbozo orszagbol. A kinai valtozat volt a legkulonlegesbb szamomra.Teljes muanyag agyazasssal nagy csoszajfekkel es atlatszo rovid muanyag tarral.

 

A sapkaviselet szinten sokszinu.:A Szikh katonak tradicionalis khaki zold turbanjatol a baseball sapkan keresztul a barettig vagy a kalapig, es persze koznapi egyenruhahoz a tiszteknek a  tanyersapka. Az indiai hadseregnel ketfele rohamsisakot lattam rendszeresitve. Az egyik a haborus amerikai sisakhoz hasonlo de anyagat tekintve kevlar,mig a masik tipus turban szeru, terepszinu sisakalcaval bevont valtozat, ami nekem nagyon elnyerte a tetszesemet azert is mert rendkivul kulonleges mintha a katona fejet egy vastag lapos gyuru venne korul..

A hadsereg gyakorlo egyenruhaja modern nyugati szabast koveti vastag eros anyagbol.Szine, terepmintas sotet, zoles-feketes tonusu. Hasonloan a Magyar egyenruha viselethez szinvilagaban is es hordmodjaban is a zubbonyt be kell turni a nadragba. Derekszijuk  szinten hasonloan a magyarhoz, vastag gyongyvaszon, zold vagy fekete.

 Szolgalatban  nevfelvarrot allomanyjelzot es sipzsinort hordana, ami sokszinu lehet sarga piros zold feher stb…Rendfokozati jelzesuk a Brit mintat koveti mind a tiszti mind az altiszti allomanykategoriaban.

A bakancsuk rendkivul mulatsagos volt szamomra bar el kell ismerjem ebben a melegben ketsegkivul praktikus.

Szoval egy zold “Kinai piaci” tipusu normal magasszaru tornadorko kicsit vastagabb talpal. Letzik terepmintas kivitel is .

Nehol elofordul a bor bakancs is mindket tipushoz sokzor csatos labszarvedot hordanak.

Srinagarban lattam ami Kashmir fovarosa hogy minden katona ill redndor egyeni lofegyvere egy hosszabb lancal van a derekszijahoz rogzitve (hiaba elso a biztonsag). Az utcakon 15-20meterenkent szolgalatot teljsito katonak rendkivul baratsgosak a kulfoldi turistakkal.Mosolyognak, koszonnek, hogyleted irant erdeklodnek sot az is elofordlt, hogy  tiszteletadast teljesitettek.

Az orhelyek es ortornyok mindenhol a varosban homokzsakokkal es kezigranat dobas elleni vedo haloval vannak megerositve, ami mogul a katonak folyamatosan fogukat villogtatva vigyorognak

A Himalayaban Srinagar es Leh kozotti fouton a rengeteg a katonai bazis. A szallitoszazadok korletei es a “mezei” loveszlaktanyak kozott megtalalhatoak a legkulonfelebb kikepzo kozpontok is. Tobbekkozott-csak amire emlekszem: Hegyi gejarmuvezeto kik.palya, Hegy es sziklamaszo kik. palya ,Hegyi ak.palya, Hegyi utepito es hadmernok kik. kozpont. Sot itt talalhato a vilag legmagasabban fekvo kik kozpontja specialisan felderitoknek kb 4000m magassagban

Ezeket azert tudom mert az objektumok kapuin mindenhol, lepten nyomon oles betuk hirdetik ekes angol nyelven az alakulat nevet es szamat vagy az ott folyo tevekenyseg megnevezeset … A kerites is ha van csak szogesdrot tehat az utrol siman belatni.

 

Szoval ezen a videken akaratlanul is ha kell, ha nem szembesul az ember India hatalmas hadigepezetevel profi hadseregevel amit sorkatonak nelkul oldanak meg…Ami nem tul nehez mert,hiszen munka s kereset nem leven rengeteg fiatal srac a hegyekbol jelentkezik az Indian Armyba.avagy az Air Force hoz.

2006 jun.

 

 

Advertisements
This entry was posted in India. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s